*|MC:SUBJECT|*

Berlin har været min store inspiration i mere end 10 år, og jeg har boet der i 4 år. Berlin er fortsat en af verdens vigtigste kulturelle “hot spots”! Jeg har netop været der igen i forbindelse med den seneste modemesse. Her er mit bud på hvad der sker og hvad der inspirerer...

MESSE: Efter at Bread&Butter lukkede og slukkede med den flotte messe ved Tempelhof, er PREMIUM incl. Kühlhouse den vigtigste af messerne. Den favner bredt med alt fra accessories og mainstream til edgy brands. Mange store danske brands er repræsenteret her. SEEK er vokset og flyttet ud til en ny location ved Arena Berlin, og fremstår ung, inspirerende og veldisponeret med standopdeling af spånplader i grov struktur. Samme sted ligger BRIGHT, som med en post punk attitude er skaternes paradis. I samarbejde med PREMIUM er der kommet en Ethical Fashion Show / Green Showroom til i nogle flotte gamle bygninger lige ved Ostbahnhof. De prøver at kommunikere at Ethical is SEXY, men desværre blev det kedeligt og forudsigeligt. Øko produktion bør både være SEXY og udstille på lige fod med andre, til gavn for alle...

FARVER:  Det store TREND hjul drejer langsomt rundt, og det kan være svært at navigere og finde en generel retning. Jeg ved at der er mange, som har svært ved at finde balance i de nye farver. For mig er 70’erne dog en klar trend og farverne er tydelige, men nok ikke særlig kommercielle… Men 2NDDAY havde kæmpe bannere med et klart og tydeligt budskab om tid, farver og trend, så her var der ikke tvivl  : )
En anden tydelig og modsat rettet trend er “Black is Back” og det er fra top til tå med referencer til post punk.

BUTIKKER: Postdamer Str. som starter et sted i Charlottenburg og op mod den store Postdamer Platz,  er på den sidste del ændret fra at være “ren porno” til trendy område med butikker som Andreas Murkudis, som jeg også tidligere har skrevet om. Men det er altid en oplevelse at komme ind i denne kæmpe butik i det tidligere trykkeri. Mest i øjnefaldende var hans samarbejde med PRINGLE med strik i klare og smukke farver. Ligeledes skal nævnes “und gretel, Berlin” naturkosmetik med flotte emballager i smukke farvekombinationer. Murkudis har også åbnet en interiør butik ud til gaden som hedder AM MA, her så jeg bl.a. de nye flotte lamper fra Bodo Sperlein. Lige ved siden af ligger ACNE Studios nye berliner flagshipstore i minimalistisk poleret stål tilsat moderne taktile installationer. Gaden slutter oppe ved det fantastiske Neue Nationalgalerie.

Det nye Bikini Berlin hed tidligere “Zentrum am Zoo” og er et stort byggeprojekt afsluttet i 1957. Efter en omfattende renovering er det i dag både shopping center, Kino Zoo Palast (som står næsten intakt som i 50’erne), kontorfaciliteter, parkeringshus og “25houers hotel”. Selve shoppingcentret har et godt mix af trendy butikker og et stort cafe område. Øverst oppe er der udsigt til Zoo. Heroppe ligger Gestalten Space. En lækker livstilsbutik med interiør, café og selvfølgelig et stort udvalg at deres mange flotte bøger. Du finder også Gestalten i Sophienstraße 21, Mitte.

PAPIR MM:  TYPE HYPE, som ligger i Bikini Berlin har et bredt udvalg af eget design af grafik som er omsat til alt fra postkort, notesbøger, plakater og print på puder. Papier Tigre, Mulackstrasse 32, Mitte, ved Neue Schönhauser Str. har også alt i en flot grafisk papirlinie, samt en lille café med en god Latte. Længere oppe af gaden i nr. 14 ligger RSVP, med udsøgte papirkvaliteter, farvet tape og andre skriveartikler samlet fra hele verden. Rundt om hjørnet i Auguststrasse ligger DoYouReadMe med et stort udvalg af modemagasiner og kunstbøger. De nævnte gader er også fyldt med alle de kendte modebrands.

KUNST: Sammlung Boros er en privat kunstsamling for contempory art. Denne “Reichbahnbunker” med streg under bunker, er bygget i 1941 og total renoveret i 2007. Man kan kun besøge samlingen mod forudgående aftale, men så er turen også med guide. Og det en stor oplevelse at se den store samling af moderne installationskunst skabt af de største internationale navne. Se mere: www.sammlung-boros.de

C/O Berlin Foundation/America House har altid en spændende foto- eller kunstudstilling på programmet. Denne gang var det Anton Corbin kendt bl.a. fra billeder af U2 og deres cd Achtung Baby, som blev skabt i Berlin i 1991. www.co-berlin.org

OVERNATNING, DRINKS MM: Engang var Hotel Zoo kendissernes samlingspunkt i vest Berlin. Det fine hotel på Kurfürstendamm overlevede 2. verdenskrig og de store stjerner har boet her, hvorefter det blev glemt i en årrække. I dag er det et nyrenoveret designhotel. Når man tager elevatoren bliver man blændet af blitzlys, som var det et paparazzi-angreb! Det viser sig at det hele er en illusion som er indbygget i elevatorens glasspejle. Så her kan alle føle sig som filmstjerner og så til en overkommelig pris.

Tilbage til Bikini Berlin og hen til indgangen af 25houers hotel: her viser et neonskilt vej op til øverste etage og Monkey Bar. Det er for mig et fantastisk sted med udsigt over hele Berlins skyline, og hvis man kigger ned så ser man aberne i Zoo.  Ja, jeg føler mig i den grad hjemme  : ) At sidde her og få sin Dry Martini cocktail efter en lang dag på farten, er bare “great”. På samme etage finder du restauranten Neni Berlin som ligner et stort drivhus bygget ind i loftetagen. Good Food, Good Life som de selv skriver, og det er dejlig mad med inspiration fra bl.a. Mellemøsten. www.neniberlin.de

Berliner Winter…Keeps you warm. En økologisk æblemost/glühwein tilsat vodka. En herlig varm drik, som jeg første gang fik serveret hos Andreas Murkudis.

Jeg håber, at ovenstående kan inspirere og sætte nye tanker igang… Og kan jeg hjælpe med et godt råd om spændende locations i Berlin, er du altid velkommen til at spørge  : )

PS: Jeg skaber nye varemærker, labels, emballager, kataloger, plakater, fotoproduktion, film og web - alt sammen innovative løsninger der tilfører din virksomhed ekstra værdi.


KH. Torben Bjerregaard